Pravdy a nepravdy o LEDkách

Pravdy o LED:

malé, vysokoúčinné, úsporné, bezpečné, flexibilné, vysoko farebné, vhodné na dekoračné a hlavné osvetlenie, osvetlenie budúcnosti.... atď.

Nepravdy:

- že LED sa nehrejú - výkonné LED čipy musia mať chladič (najčastejšie hliníkové profily či celohliníkové telo), niektoré dokonca až celý chladiaci systém, napr. pomocou "heat pipe"

- že majú životnosť až 100 000 hodín - Niektorí udávajú 50 000 hodín nepretržitej prevádzky, iní 100 000 hodín prevádzky. Celková životnosť LEDky však záleží od množstva faktorov - použitie v interiéri/exteriéri, doba používania, výkyvy napätia, mechanické poškodzovanie atď. Tieto hodnoty nemožno nijako exaktne overiť, ale je jasné, že je to niekoľko krát dlhšie než životnosť obyčajnej žiarovky. Len tak pre porovnanie - počas už spomínaných 100 000 hodín svietenia LED svetla by bolo obyčajnú žiarovku potrebné vymeniť približne 40-krát!

- že "všetky LED sú rovnaké alebo od jedného výrobcu" - V skutočnosti v LED technológii sú také rozdiely ako medzi bicyklom a lietadlom. Aj kvalitný LED čip môže skončiť podobne ako nekvalitný - či už kvôli zlému manipulovaniu priamo vo výrobe, použitím nesprávneho napájacieho zdroja, neodbornou montážou alebo ich nedostatočným chladením. A aby sme to ešte skomplikovali, kvalitný LED čip nerozoznáme len tak ľahko od nekvalitného... Preto je nutné spoliehať na vedomosti získané z vlastnej skúsenosti, článkov alebo oddať sa do rúk predajcom, ktorí však nie vždy vedia poskytnúť tie najpresnejšie informácie...


- že LEDka s el. príkonom 1W nahradí žiarovku s 20W, 35 či dokonca 50W - pravda je, že pohodlne môžete prepočítavať koeficientom 5 - tzn. 1W žiarovka nahradí 5W halogénovú žiarovku a nie viac ako niektorí predajcovia uvádzajú. Pomaly sa však začínajú objavovať aj ďaleko výkonnejšie LED čipy, ktoré už teraz nahrádzajú väčšie svetelné výkony. Tieto však treba riadne chladiť, majú v priemere väčšie telo než klasická bodovka a nie vždy sú estetické. Svietidlo od renomovaného írskeho výrobcu Robus v našej ponuke má napríklad 10W a je fantastické  ako exteriérové reflektorové svietidlo s až 10-ročnou zárukou!

- že LED sú vhodné pre každé použitie, že majú príjemnú farbu svetla... Všetko závisí od kvality vyrobenia jednotlivých čipov a testovania, výšky umiestnenia v priestore, vzdialenosti jednotlivých LED chipov, chladenia či mechanického namáhania a iných faktorov, ktoré vplývajú na to, akú výslednú farbu dostanete

www.LEDeco.sk