Mýty o životnosti LEDiek

Určite ste sa stretli s množstvom rozličných údajov o životnosti LEDky - koľko výrobcov, toľko aj údajov o životnosti. Niektorí udávajú 50 000 hodín nepretržitej prevádzky, iní až 100 000 hodín prevádzky (celková životnosť LEDky však záleží od množstva faktorov - použitie v interiéri/exteriéri, doba používania, výkyvy napätia, mechanické poškodzovanie, kvalita LED čipu atď.). Tieto hodnoty nemožno nijako presne overiť, nakoľko dve identické LED môžu mať úplne inú životnosť, ktorá závisí od množstva hore uvedených faktorov. Je však jasné, že je to niekoľko násobne dlhšie než životnosť obyčajnej žiarovky. Len tak pre porovnanie - počas už spomínaných 100 000 hodín svietenia LED svetla by ste museli obyčajnú žiarovku vymeniť približne 40-krát!


My sme však realisti a všetky naše produkty podrobujeme náročnému testovaniu a meraniu výkonov, intenzít či teplôt farby už niekoľko rokov, preto aj životnosť LEDky uvádzame nižšie - cca 30 000h (čo je stále pekných 10 rokov!). Dôležité je však to, že udávaná "životnosť" LED nevyjadruje celkovú životnosť LED čipu, ale len dobu svietenia, počas ktorej sa svetelný výkon LED zníži do určitej definovanej hranice.
U klasických zdrojov svetla je životnosť definovaná po okamih, kedy zdroj svetla prestane svietiť, čiže zhasne (či už pretavením vlákna, zmenami v halogénovom plyne alebo pre iné dôvody). Pri zdrojoch svetla založených na LED technológii je životnosť definovaná po okamih, keď výstupná intenzita osvetlenia klesne pod 75% intenzity, ktorá je definovaná výrobcom, alebo pod určenú hranicu intenzity, ktorou svietilo svietidlo na začiatku. Zjednodušene: LED svietidlo má životnosť dovtedy, pokiaľ svieti aspoň 2/3 výkonu, akým svietilo na začiatku.
Čo to znamená v praxi? Že LED dióda aj po skončení "životnosti" naďalej svieti, i keď už len na určité percento jej výkonnosti. Preto môžete LED používať ďaleko dlhšie než je jej definovaná životnosť, až kým sa chip úplne nevypáli (napr. ambientné osvetlenie, orientačné osvetlenie chodieb atď.). Vlastnosť, ktorou sa nepýši žiadny iný druh svietidla!!!

www.LEDeco.sk